2014.06.19.
22:05

Írta: techfan

Milyen tabletet vegyek?

A tablet vásárlás nem egy egyszerű feladat, főleg akkor ha nem vagyunk túlságosan járatosak a műszaki cikkek között. Persze nem kell megijedni, van néhány jó tanács, amikre ha valaki figyel, akkor nem fog rossz döntést hozni.

shutterstock_tablet.jpg

Ha felmerül bennünk az igény egy táblagépre, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy mire is akarjuk használni a készüléket.

Tegyük fel, hogy szeretünk könyveket olvasni, és ilyen célra vásárolnánk egy eszközt. Ekkor lehet hogy nem is tabletre, hanem e-book olvasóra van szükségünk. Ez filmezni vagy játékra nem alkalmas, de sokáig bírja az akksija, és az e-papír kijelző a szemet sem fárasztja.

Reader_WiFi_3color_standing_1200-1200_large_verge_medium_landscape.jpg

Akik gyakran vannak úton, és közben szükségük van internetre, azoknak már nagyon is jól jöhet egy táblagép. Ekkor szintén fontos a jó akkumulátor, de nem árt a kis méret és a 3G-s mobilinternet lehetősége sem.

A mai tabletek egy hordozható játékkonzollal is simán felveszik a versenyt, de aki erre keres készüléket, annak egy komolyabb hardverrel rendelkező gép kell és a szép kijelző sem árt.

iPad-tablet-gaming.jpg

Nagyon fontos tehát meghatározni a célunkat, mivel enélkül hamar elveszünk a hatalmas kínálatban. Eddig csak néhány felhasználási terület említettem, de ennél sokkal több van. Sokan vesznek például már kisebb gyerekeknek is táblagépet, mások viszont egy laptopot szeretnének leváltani valami könnyebben hordozhatóra.

Nézzük, hogy mik is azok a sarokpontok, amikben döntést kell hoznunk.

Mekkora legyen a méret?

A legkissebb tabletek 7 colos mérettel rendelkeznek. Ezek nagyon könnyen hordozhatók és akár egy már egy nagyobb zsebben is elférnek. Ha még ez is nagy nekünk, akkor vegyünk mobiltelefont, a mostaniak között már nem ritka az 5-6 colos méret sem.

window_mini_3g_tablet.jpg

A kicsit nagyobb 8 colos táblagépek már nem nagyon férnek el zsebben, de közepes méretükkel sokak tetszését elnyerhetik. Vannak, akiknek kevésbé fontos a hordozhatóság és szeretik is a nagyobb kijelzőket. Nekik 9-10 colos tabletet érdemes venni, de vannak akár 12-13 colosak is.

A mérethez kapcsolódik a képarány is. A szélesvásznú 16:9-es kijelzőkön a filmek mutatnak a legjobban, a 4:3-as készülékeken pedig talán jobb a böngészés, de ez már ízlés kérdése.

Kell a nagy felbontás?

Ha valakinek nincs sasszeme, akkor nem érdemes full HD-s van annál nagyobb felbontású tabletet venni, főleg ha 7-8 colos mértben gondolkodik. Ide bőven elég például 1280x800 pixel, de sokaknak még az 1024x600 vagy az 1024x768 is megfelelő. Ez utóbbi kettőnél azért már jól kivehetők a képpontok, de nem mindenki igényli a tűéles képet.

9-10 colnál már el lehet gondolkodni a full HD-n is, vagy akár a még nagyobb pixelszámmal bíró retina kijelzőn, de ezekhez már erősebb hardver is kell.

Kijelző típusa

Ezen nem kell sokat rágódni. Ha nagyon olcsó gépet keresünk és nem vagyunk túl igényesek, akkor egy TFT/TN panel is elég lehet, de ezeken nem túl szépek a színek, szinte csak szemből nézve adnak elfogadható képet, napfényben pedig semmi sem látszik belőlük. Egy IPS kijelző már sokkal szebb képet ad, és oldalról is szépen látszik.Az AMOLED is nagyon jó, de egyelőre kevés tablet jön ilyen kijelzővel (a Samsungnál azért találunk pár újat).

Az operációs rendszerekről röviden

operacios-rendszerek.jpg

iOS: Csak iPad készülékeken, megbízható, gyors, akadásmentes sok alkalmazés, de kevésbé testre szabható és nagyon drága

Android: Jól testre szabható, sok alkalmazás, általában gyors (de olcsóbb gépeken nem mindig), rengetek készülék jön Androiddal mindenféle árkategóriában

Windows: Csempés felület, kevesen használják, de egyre olcsóbbak lesznek az ezzel jövő készülékek

Hardver

Sokan csak a processzormagok számát nézik, de ez nagy hiba. Vannak olyan kétmagosok például, amik sokkal jobbak, mint néhány négymagos. Az órajel már talán kicsit többet elárul, de ez sem mindig mérvadó. Nehéz röviden összefoglalni, hogy milyen hardverrel szerelt készüléket érdemes vásárolni, ezért ha ilyen kérdés merül fel bennünk, akkor érdemes tablet teszteket olvasni, amikből kiderül, hogy egy adott készülék hogyan teljesít.

Qualcomm-chipshot-001.jpg

Ha fontos a játék, akkor érdemes utánanézni, hogy milyen GPU, azaz grafikus chip található a készülékben. Nagyrészt ezen múlik, hogy elfutnak-e az újabb játékok egy tableten.

A RAM mennyisége már ne legyen kevesebb 1GB-nál, mivel akkor komoly lassulások várhatók. A komolyabb táblagépekben egyébként már 2-3GB RAM van.

A nagy beépített tárhely akkor fontos, ha sok képet/zenét/filmet akarunk tárolni a készüléken, de a komolyabb játékok is már több GB helyet igényelnek. Jól jöhet a bővítési lehetőség is, mivel a memóriakártyákból már a nagyobbakat is viszonylag olcsón be lehet szerezni.

Akkumulátor

Mivel a táblagépeket arra találták ki, hogy könnyen magunkkal vihessük, ezért fontos lehet a hosszú üzemidő. Ezek legpontosabban a készüléktesztekből derülnek ki, mivel a dobozon csak az akkumulátor teljesítménye olvasható mAh-ban. Az olcsóbb tabletek (20-30 ezer Ft) legtöbbször csak 3-4 órát bírnak átlagos használattal, és ha ennél jobbat sikerül venni, akkor már nagyon szerencsések vagyunk.

 battery_android.jpg

A 40-50 ezres árkategóriában már akár 5-10 órát kibíró készülékek is vannak, de ezeket is ki kell fogni. Nagyon jól bírja például az ASUS MeMo Pad HD 7, ami egyébként az egyik legjobb ár-érték aránnyal bír.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy megosztást!

Szólj hozzá!

Címkék: táblagép Android olcsó tablet

A bejegyzés trackback címe:

https://tablethirek.blog.hu/api/trackback/id/tr746198351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása